Over IJsselmeerzeilers

Logeren op de SS Rotterdam 2021

Wij van IJsselmeerzeilers willen de passie voor het zeilen met houten zeiljachten van Nederlands makelij graag met u delen. Dit doen we met het verhuren van nostalgische Waarschepen, Kolibri’s en zelfs een Vollenhovense Bol vanuit Huizen NH. We laten onze huurders graag kennismaken met het Nederlands varend erfgoed.

Hoi, ik ben Anouschka Zehl-Reitsma en getrouwd met Patrick Zehl. Sinds mijn kindertijd in Zwolle waar ik ben opgegroeid, is recreatief varen me met de paplepel ingegoten. Met een ex-zeeman als vader heb ik in mijn vroege jaren op een woonboot gewoond en ken ik de onmiskenbaar lekkere bootgeur als geen ander. Het leven op het water heb ik altijd als de mooiste tijd van mijn leven ervaren. Ik weet ook niet beter dan dat we overal met de boot heen gingen. Hetzij picknicken in het weiland, hetzij boodschappen halen in het centrum van Zwolle. De boot was ons vervoersmiddel. Zelfs toen we later in een gewoon rijtjeshuis gingen wonen bleef het varen en de liefde voor water een grote rol spelen in ons gezin.

Zonnig dagje weg op de Kolibri 700

…Verliefd op een liefhebber van houten zeilboten

Sinds Patrick (toevallig ook ex-zeeman en later binnenschipper) en ik elkaar hebben leren kennen staat mijn leven weer in het teken van boten. Maar nu werd meteen duidelijk dat ik moest leren zeilen. Want Patrick is een fervente zeiler. Met een zelfgemaakt filmpje nodigde hij me tijdens onze datingsperiode uit om naar Zwolle te komen (ik was ondertussen al verhuisd en woonde bij Amsterdam) om te zeilen in zijn blank gelakte houten 16 kwadraat die hij samen met zijn broertje op zijn 15e van zijn opa had gekregen. En wat sindsdien gekoesterd familiebezit is geweest. Onze eerste date werd uiteindelijk zeilen op een antieke Tjalk van zijn vriend. Hij vroeg me ten huwelijk op de Koopmans Stringer 915 van zijn broer en als klap op de vuurpijl zijn we met ons eigen Waarschip 570 op huwelijksreis gegaan over de Randmeren en IJsselmeer.

IJsselmeerzeilers… 

Zeilen in Denemarken op de Koopmans Stringer 915

Het kon dus ook haast niet anders dat we de kans met beide handen aangrepen om het stokje van Pieter Reinhart over te nemen. Pieter Reinhart is vorig eigenaar  en grondlegger van IJsselmeerzeilers Zeilboot Verhuur. Zijn passie voor houten Waarschepen heeft geleid tot het opkopen, restaureren en onderhouden van zoveel mogelijk verschillende Waarschepen. Het verhuurbedrijf is tot stand gekomen om dit proces te kunnen bekostigen. Op het restaureren zullen Patrick en ik ons niet toeleggen. Wel op het onderhoud en vooral het behoud. Gelukkig heeft Patrick sinds zijn tienerjaren de nodige kennis om houten schepen te onderhouden. Door de technische kennis die hij van jongs af aan heeft verkregen en de liefde die ik van kinds af aan heb meegekregen, hoop ik dat we ware opvolgers van dit mooie bedrijf zullen zijn. En dat we anderen,  mogen enthousiasmeren voor het zeilen met Nederlands varend erfgoed, zoals Pieter Reinhart het ooit zo bedoeld heeft.

Huur een zeilboot bij IJsselmeerzeilers en u bent verzekerd van:

  • Perfect onderhouden klassieke Waarschepen en Kolibri’s
  • Uniek opvallende zeilboot
  • Uitstekend zeilend zeilschip
  • Goede service en instructies
  • Toegankelijke huurtarieven
  • Centrale ligging en directe verbinding met het IJsselmeer