Tips voor zeilen op het IJsselmeer

Met de onderstaande zeiltips zijn wij van zeilbootverhuur IJsselmeerzeilers uit Huizen u graag van dienst. Als ervaren zeilers van het IJsselmeer delen wij onze kennis hiervan graag met u. Met de onderstaande tips willen wij zeilers die niet eerder op het IJsselmeer zeilden goed informeren over de vereisten om op een groot open water als het IJsselmeer te zeilen. Afhankelijk van het doel van uw zeiltocht is de keuze voor de haven van waaruit uitgevaren wordt meer of minder belangrijk. Voor de meesten is zeilen ook tochtjes maken langs leuke dorpjes en steden. In het laatste geval is Huizen een goede plaats om vanuit uit te varen. De oude haven in Huizen is volledig geoutilleerd met diverse restaurants, cafés, een supermarkt, een nautische winkel en met bezienswaardigheden zoals de kalkovens en Botters met Botterwerf in de directe omgeving.

Zeilboot kopen of huren?

Door eerst een ervaring op te doen op een huur zeilboot weer u zeker welk schip bij u past. Wij bieden hiertoe verschillende mogelijkheden voor zowel de verhuur van zeilboten en jachten maar wij organiseren ook zeiltochten die zeer geschikt zijn om ervaring op te doen en (beter) te leren zeilen. Al onze zeilboten en jachten zijn IJsselmeer waardig en te huur voor van één dag tot en met één of meerdere weken. Voor ieder wat wils zogezegd.

Voorbereiding zeilen IJsselmeer

Het IJsselmeer is geen kanaal of plas maar een groot meer dat vroeger een zee was en wordt nog steeds gerekend tot de grote vaarwateren van Nederland zoals de Zeeuwse Delta. Net als op de zee kan het er ‘spoken’ want het weer kan van zonnig binnen een paar minuten omslaan naar rukwinden en buien. Het gebeurd vaak dat onvoorbereide zeilers in de problemen komen omdat zij dit hebben onderschat hebben of simpelweg dreigend gevaar niet aan zagen komen. Vandaar dat een goede zeiltocht- voorbereiding en -planning bijdraagt tot veilig en onbezorgd zeilen. Neem in uw zeiltocht voor bereiding mee alternatieve (schuil)havens. Wat is en wordt hogewal en wat is en wordt de lagewal, in verband met mogelijke golfopbouw en golfhoogten. Op een hevig schommelende boot zijn de zeilhandelingen namelijk lastiger en minder veilig uit te voeren.

Bij een wat stevige doorstaande wind is het vaak makkelijker een ruim windse koers te varen. Vaak hoeft het grootzeil dan niet gehesen te worden en kan men gemakkelijk op de rolgenua naar de plaats van bestemming zeilen. Op zomerse warme dagen kunnen gemakkelijk onweersbuien ontstaan, meestal zie je dan grote donkere wolken vanuit het zuidwesten over het IJsselmeer heen trekken. Het is dan zaak snel minder zeil te gaan voeren en bemanning er op voor te bereiden dat de wind plotseling 180 graden van richting kan veranderen.

Weerberichten

Controleer altijd het weerbericht en de waarschuwing voordat u uitvaart en vaar alleen uit indien u er zich comfortabel bij voelt! Bestudeer de weersverwachtingen goed voordat u uitvaart. Geschikte websites voor weerberichten en waarschuwingen:

Op kanaal 1 van de marifoon hoort u ieder kwartier over het hele uur ook de waarschuwingen. Zorg dat u zeker weet dat u zich comfortabel voelt bij de voorspelde windsnelheden en controleer of er geen buien, stormen en dergelijk verwacht worden. Twijfelt u? Neem dan contact met ons op voor overleg.

Zelf zeilen

Voor de meeste zeiljachten en zeilboten is er geen vaarbewijs vereist. Dit wil echter niet zeggen dat ieder schip even geschikt is om te zeilen op het IJsselmeer. Er zijn sportieve zeilboten die lastiger hanteerbaar zijn en een ervaren bemanning vereisen en er zijn zeilboten die toegankelijk zijn voor minder ervaren zeilers.

Zo hebben wij het Waarschip 725 (kwartton) en het Waarschip 870 (halfton) die vanwege hun rompvorm (naar huidige maatstaven) enigszins ondertuigd zijn gebouwd, hierdoor juist uitstekend geschikt en veilig voor het IJsselmeer gebied en gemakkelijk hanteerbaar zijn.

U doet er goed aan om u er van te vergewissen dat uw materiaal en zeilboot goed onderhouden zijn en de materialen in uitstekende staat verkeren. Waar u op een plas kunt volstaan om te kiezen om snel aan te meren is dit op het IJsselmeer soms geen optie. Dan wilt u zeker weten dat al uw materialen die u nodig heeft aanwezig zijn en werken. Denk hierbij aan geschikte navigatie, kaarten voor het IJsselmeergebied reddingsvesten, voldoende brandstof en een marifoon of mobiele telefoon met daarin opgeslagen het nummer van de centrale meldpost IJsselmeergebied .

Ervaring opdoen met een IJsselmeer zeiltocht

Als u de ambitie heeft om zelfstandig te gaan zeilen op het IJsselmeer maar uzelf nog onvoldoende ervaren vindt dan bieden onze zeiltochten uitkomst. Wij organiseren regelmatig zeiltochten die naast een gezellig avontuur ook zeer leerzaam zijn. Meer weten? Lees dan ook de sectie zeilen veelgestelde vragen op deze website!

Huur een zeilboot bij IJsselmeerzeilers en u bent verzekerd van:

  • Perfect onderhouden klassieke Waarschepen en Kolibri’s
  • Uniek opvallende zeilboot
  • Uitstekend zeilend zeilschip
  • Goede service en instructies
  • Toegankelijke huurtarieven
  • Centrale ligging en directe verbinding met het IJsselmeer