duurzaamheid op het water

Zeilen is een fantastische watersport! En ook nog eens erg duurzaam, want door middel van de wind in de zeilen verplaatsen we ons vaak als een speer door het water. Laat staan wanneer de zeilboot in planee komt.Toch kan het zeilen nóg duurzamer en milieuvriendelijker dan het al is. Onderstaande tip voor een kleinere ecologische voetafdruk voor het behoud van onze mooi Nederlandse wateren.

Spaarzaam met brandstof
Zowel binnen- als buitenboord motoren worden steeds zuiniger en schoner. Je kan echter ook zelf in de hand houden hoe zuinig en schoon de motor is door niet teveel toeren te maken: een constante snelheid van  2000 toeren bij een binnenboord motor is vaak snel zat en de constante snelheid zorgt er ook voor dat de uitstoot van schadelijke stoffen wordt verminderd. Hetzelfde geldt voor een buitenboord motor. Daar is niet goed te zien  hoeveel toeren er wordt gemaakt, maar ook hier een constante snelheid bij een beetje gas geven maakt al snel verschil.

Plastic-vrij, circulair en lokaal
Tegenwoordig zijn er veel plastic-vrije verpakkingen beschikbaar voor dagelijkse gebruiksartikelen zoals zeep, schoonmaakmiddelen, cosmetica, en zelfs eten wordt steeds vaker verkocht in papieren zakken ipv vervuilende en overtollige verpakkingen. Door hier meer alert in te zijn verminder je afval. Plastic-vrije zeep, shampoo, deodorant, scheerzeep, afwasmiddel, etc zonder plastic verpakkingen zien er vaak ook nog erg leuk uit en ruiken vaak ook nog erg natuurlijk door toevoegingen van natuurlijke ingrediënten. Op die manier komt er ook minder chemicaliën in het water en dat is weer een win-situatie voor het IJsselmeer. Door lokaal te kopen bij de lokale groenteboer, op Nederlandse bodem geproduceerde zeep of uit Nederland afkomstig stukje vlees (en het liefst biologisch) of mooie cadeautjes uit Nederland, stimuleer je niet alleen dat er minder vervuiling plaatsvind, maar je maakt je leefomgeving ook een stuk leuker, minder anoniem, je helpt je lokale onderneming én je ecologische voetafdruk wordt aanzienlijk kleiner dan geïmporteerde producten en voedsel.

Ben je geïnspireerd en wil je ook graag je steentje bijdragen aan schonere Nederlandse wateren? Kijk in onze webshop welke producten je allemaal kan gebruiken voor een kleinere ecologische voetafdruk. Omdat duurzaamheid bovenaan staat bij IJsselmeerzeilers.