Zeilen in de omgeving van het IJsselmeer

Zeilen zonsondergang

Ons land heeft een schat aan zeillocaties te bieden, elk met zijn eigen charme en karakter. Huur een zeilboot bij IJsselmeerzeilers en ontdek zelf hoe mooi de Randmeren, Markermeer, IJsselmeer, Hollandse Plassen, Kop van Overijssel, Friesland en de Waddenzee zijn. Van de uitgestrekte wateren van de Randmeren en het Markermeer tot de historische grachten van Friesland en de ruige Waddenzee, er is voor elk wat wils. In dit blog nemen we je mee door ons vaargebied en vertellen we je er graag meer over.

De Randmeren: voor de ontspannen zeiler

De Randmeren zijn een netwerk van meren tussen Flevoland en Gelderland en zijn een ontspannen omgeving voor zeilers van alle niveaus. Het varen is hier vaak makkelijk, dankzij de beschutting van de dijken en de jachthavens en aanlegplaatsen. Of je nu een beginnende zeiler bent of gewoon op zoek bent naar een rustige tocht, de Randmeren hebben veel te bieden. Er zijn tal van gezellige dorpjes en restaurants om van te genieten langs de oevers.

Het Markermeer en IJsselmeer: voor de avontuurlijke zeiler

Als je meer avontuur zoekt kun je het Markermeer en IJsselmeer bevaren. Deze uitgestrekte binnenwateren bieden de ideale omstandigheden voor zeilers die op zoek zijn naar wat meer sportiviteit. Het IJsselmeer, ooit een zee, is een uitdaging vanwege zijn open water en soms onvoorspelbare weersomstandigheden. Het Markermeer biedt wat meer beschutting. Toch is het ook een geweldige plek voor de wat sportievere zeiltochten.

Naast het zeilen kan het leuk zijn om historische stadjes en havensteden te bezoeken, zoals Volendam, Hoorn en Enkhuizen. Deze plaatsen zijn toeristisch, maar vol geschiedenis en mogen dus eigenlijk niet uit je dagje(s) zeilen ontbreken.

Hollandse Plassen: voor de natuurliefhebber

Als je van de natuur houdt, zit je bij De Hollandse Plassen goed. Dit gebied omvat verschillende kleine en grote meren, omringd door groene weilanden en bossen. Zeilen hier is rustig en kalm. Een van de meest bekende meren in dit gebied is de Loosdrechtse Plassen. Dit meer staat bekend om zijn heldere water en is ideaal om te zwemmen en te picknicken op de vele eilandjes.

Kop van Overijssel: voor de watersportliefhebber

Langs de Kop van Overijssel, met steden als Giethoorn en Blokzijl, kun je genieten van rustige grachten en pittoreske dorpjes met historische huizen en bruggen. Een hoogtepunt van dit gebied is Giethoorn, ook wel bekend als het ‘Venetië van het Noorden’. Hier kun je door de smalle grachten varen, omgeven door rietgedekte boerderijen en kleurrijke tuinen.

Friesland: voor de zeilers met passie

Friesland staat bekend om zijn rijke zeiltraditie en is dé bestemming voor zeilers. Het uitgestrekte netwerk van meren en kanalen biedt eindeloze mogelijkheden om te verkennen. Friesland heeft natuurlijk ook zijn eigen zeilwedstrijd, de Sneekweek, die elk jaar duizenden zeilers uit binnen- en buitenland trekt.

Een van de hoogtepunten van zeilen in Friesland is het bezoeken van de Elfstedentocht. Deze beroemde schaatsroute wordt in de zomer omgetoverd tot een unieke zeiltocht langs elf historische steden. Elk van deze steden heeft zijn eigen karakter en geschiedenis, wat zorgt voor een interessante tocht.

Waddenzee: voor de avontuurlijke zeilers

Tot slot, voor de avontuurlijke zeilers, is er natuurlijk de Waddenzee! Dit UNESCO Werelderfgoedgebied is een ruig en ongerept natuurgebied dat zich uitstrekt langs de kust van Nederland, Duitsland en Denemarken. Het is een uitdagende omgeving om te zeilen vanwege de getijden, zandbanken en snel veranderende weersomstandigheden.

Tijdens het zeilen op de Waddenzee kun je zeehondenkolonies zien. Interessante activiteiten zijn wadlopen en genieten van de ongerepte natuur. Er zijn natuurlijk ook tal van eilanden om te verkennen, waaronder Texel, Vlieland en Terschelling.

Als je een zeilboot van IJsselmeerzeilers huurt kun je zeilen in de Randmeren, Markermeer, IJsselmeer, Hollandse Plassen, Kop van Overijssel, Friesland en de Waddenzee. Elk van deze gebieden heeft zijn eigen unieke kenmerken en is geschikt voor diverse niveaus. Nederland heeft voor iedere zeiler iets te bieden. Waar wacht je nog op? Huur een zeilboot!